Przyczyny gromadzenia się sadzy i smoły w kotle i kominie

Uciążliwe gromadzenie się sadzy i smoły jest jedną z największych niedogodności kotłów na paliwo stałe. Pomijając kwestie estetyczne jak brązowa breja spływająca z komina, nagromadzenie sadzy i smoły powoduje znacznie gorsze spalanie i utrudnia właściwy przepływ powietrza. W najgorszym razie dochodzi do całkowitego zatkania komina lub jego pożaru – to skrajna sytuacja, ale wystarczy nawet kilka tygodni zaniedbań, żeby do niej doprowadzić.

Lepiej zapobiegać niż leczyć, ponieważ czyszczenie tak zatkanego komina nie jest ani łatwe, ani tanie, może nawet wymagać profesjonalnego wypalania przez kominiarzy pod nadzorem straży pożarnej. A zapalenie się komina, samoczynne czy celowe, wywołane przez właściciela, który chce zaoszczędzić, w najlepszym razie kończy się stawianiem komina od nowa. W najgorszym odbudową całego budynku.

Jakie są przyczyny gromadzenia się dużych sadzy i smoły?

  • mokre drewno – zwłaszcza iglaste, które produkuje ogromne ilości smoły i sadzy
  • przewymiarowy kocioł – to znaczy taki o mocy za dużej jak na potrzeby domu, w którym nie jest utrzymywana odpowiednio wysoka temperatura pozwalająca na spalenie substancji lotnych
  • zły sposób palenia – w Polsce najbardziej popularne jest rozpalenie pieca i zasypanie żaru opałem, do maksymalnej pojemności pieca, żeby dłużej się paliło – ta metoda produkuje najwięcej dymu i nie pozwala na dobre rozpalenie pieca. Lepiej dokładać opału regularnie, dzięki czemu będzie palił się poprawnie, w odpowiedniej temperaturze, a jego zużycie będzie mniejsze
  • niska temperatura ogrzewanej przez kocioł wody – powodem tego jest zarówno przewymiarowany kocioł, jak i przewymiarowane grzejniki, nieodpowiednio dobrane do potrzeb

W sklepach dostępne są specyfiki, które pomagają w zmniejszeniu ilości produkowanej smoły i sadzy, ale nie usuną tego, co już zostało wyprodukowane. Tę warstwę należy usunąć mechanicznie, póki jest to możliwe. Jedynymi naprawdę skutecznymi sposobami są: dobranie odpowiedniej mocy pieca i grzejników, palenie opałem odpowiedniej jakości – co jest znacznie bardziej opłacalne, ponieważ zostanie go zużyte mniej niż opału niskiej jakości, palenie suchym opałem i właściwy sposób palenia, czyli rozpalanie od góry. Trzymanie się tych reguł jest niezbędne choćby dla zapewnia bezpieczeństwa sobie, członkom rodziny i budynkowi, w którym nierzadko znajduje się dorobek całego życia. Chodzenie na skróty takie jak unikanie regularnego czyszczenia komina czy kupowanie złego opału zemści się raczej prędzej niż później.

kominiarz